İyi akşamlar efendim. Dışarıda sıcak ve hafif esintili bir hava var. Çok güzel. Biraz önce dışarıya çıkmıştım. İçeri girmek istemedim ama yapacak bir şey yok. Mesai bitimine kadar çalışmaya devam.
Bugünkü tarifim patates püreli ıspanak graten. Bu tarifi ilk önce Yemek Aylin'de görmüştüm. Daha sonra Muhterem'de gördüm ve en son da Papatyam'da da görünce tamam ben bunu denemeliyim dedim ama bunu dedikten sonra üzerinden epey zaman geçti. Kısmet pazar gününeymiş. Kızımla ben çok beğendik. Oğlumla eşim yediler ama pek severek değil. Oğlum altındaki püreyi yedi, ıspanaklarını yemedi. Neyse bu kadar konuşma yeter geçelim tarife.
MALZEMELER
YARIM KİLO ISPANAK
1ADET PIRASA (TARİFTE 2 ADET DİYORDU. EVDE SADECE 1 TANE KALMIŞTI)
1 ADET ORTA BOY SOĞAN (PIRASA YERİNE KULLANDIM)
SIVI YAĞ
TUZ, KARABİBER
1 SU BARDAĞI KAŞAR PEYNİR RENDESİ
PATATES PÜRESİ
4 ADET PATATES
1 TATLI KAŞIĞI TEREYAĞI
YARIM ÇAY BARDAĞI SÜT
TUZ
BEŞAMEL SOS
1 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ
2 YEMEK KAŞIĞI UN
2 SU BARDAĞI SÜT
TUZ
YAPILIŞI
Öncelikle patatesleri haşlanması için ocağa koyuyoruz.( Ben patatesi düdüklüde haşlıyorum. Düdüğü ötmeye başladıktan 10-15 dakika patatesler haşlanıyor) Haşlanan patateslerini kabuklarını soyup ezici ile eziyoruz. İçine tereyağını, sütü ve tuzunu katıp karıştırarak püremizi hazırlıyoruz. Hazırlamış olduğumuz püreyi hafif yağlanmş borcama yayıyoruz.
Ispanaklı harç için: Ispanakları yıkayıp doğruyoruz, pırasayı da incecik kıyıyoruz. Yemeklik doğradığımız soğanı yağda pembeleşene kadar kavuruyoruz. İçine pırasayı ekleyip pırasa yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişen pırasanın içine ıspanağı da ekleyip hepsini güzelce kavuruyoruz. Kavrulan harcımızın tuzunu ve karabiberi ekleyip kenarda soğutuyoruz.
Beşamel sos için, tereyağı ve unu sos tenceresine alıp un kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Kavrulan unun içine sütümüzü ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Koyu muhallebi kıvamı alana kadar pişiriyoruz.
Borcamdaki pürenin üzerine ıspanaklı harcı yayıyoruz, üzerine kaşar peynirinin yarısını serpiyoruz,. kaşarın üzereni beşamel sos ile kaplayıp kalan kaşarı da serperek fırında üzerine kızarana kadar pişirip sıcak olarak servis yapıyoruz.
Tarif uzun gibi görünüyor ama bir o kadar kolay ve lezzetli.
Deneyecek olanlara şimdiden afiyetler olsun.
6 yorum:
Canım benim yorumunu okurken gözlerim
doldu hepsi karşılıklı biliyorsun.El
lerine sağlık enfes olmuş öpüyorum.
canım enfees görünüyor...
ellerine sağlık...
kocaman sevgiler...
CANIM NE DEĞİŞİK BİR TARİF ELLERİNE SAĞLIK AFİYET BAL OLSUN ÖPÜYORUM SEVGİLER
bizim burdada ılık ama şiddetli rüzgar var.çıkamıyorum bende..:) ellerine sağlık ..bu tarif gerçekten nefis görünüyo....
nefıs gorunuyor canım ellerıne sağlık
Ispanağın her halini çok seviyorum.
Püreylede çok yakıştığına eminim..
Ellerine sağlık canım..
Yorum Gönder