24 Mayıs 2016 Salı

SUSAMLI KURABİYE




Herkese iyi akşamlar efendim. Bizim evde çay veya kahve pek boş içilemiyor. Bu yüzden de evde mutlaka bir şeyler bulundurmaya çalışıyorum.Kek, kurabiye veya poğaça. Yapıp masanın üzerine koyuyorum. Eşim işe giderken, oğlum da okula giderken bir bardak çay ile yiyorlar. Ama ben de masamın üzerindeki kutunun boş durmasını sevmiyorum. Ani gelen misafir içinde iyi oluyor. 

Sizlerde de oluyor mu acaba zaman zaman mutfağa girip bir kaç çeşit pasta yapıp çıktığınız. Benim oluyor. Hatta ev halkı coştun gene derler :)) Fırın ısınmışken şunu da yapayım bunu da yapayım diye.
Yine böyle bir akşamda minik tuzlu kurabiyenin arkasından bu kurabiyeleri de yaptım.
Tarifini Sevgili Cafe Portakal Bahar'dan aldım. Nefis kıyır kıyır bir kurabiye oldu. Tam benlik yani. Çayımıza harika bir eşlikçi.
Tarifte hiç bir değişiklik yapmadım. Olduğu gibi yaptım.
Denemeniz dileği ile afiyetler olsun






MALZEMELER
  • 125 GR MARGARİN (ODA ISISINDA)
  • YARIM SU BARDAĞI SIVI YAĞ
  • 1 TÜRK KAHVESİ FİNCANI BUĞDAY NİŞASTASI
  • 1 YUMURTA SARISI (BEYAZI ÜZERİ İÇİN AYRILACAK)
  • YARIM SU BARDAĞI PUDRAŞEKERİ
  • 1 PAKET VANİLYA
  • YARIM PAKET KABARTMA TOZU
  • 3 SU BARDAĞI UN

ÜZERİ İÇİN 1 YUMURTA BEYAZI VE 1 KASE KAVRULMUŞ SUSAM

YAPILIŞI
  • Öncelikle 1 kase susamı devamlı karıştırarak kavurun ve soğuması için kenara alın
  • Derin bir kaba  margarin,pudra şekeri ve yumurta sarısını alın ve yoğurun.
  • İçerisine sıvı yağ,vanilya,kabartma tozu ve nişastayı ekleyip kontrollü olarak un ilavesi ile
  • yumuşak bir hamur hazırlayın
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar  koparıp yuvarlayın.
  • Önce yumurta akına sonrada her yerini susama bulayarak yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve 
  • 170 dereceli fırında hafif kızarana kadar pişirin.

20 Mayıs 2016 Cuma

ÇİLEK SOSLU MUHALLEBİ



Herkese iyi akşamlar efendim. Geçmiş cumalarınız mübarek olsun.
Yaz mevsimi yaklaşmasına rağmen hava serin. Tam hasta olma havası derler ya aynen öyle.
Sabahları serin, öğlen sıcak akşam üzeri serin. Bazen ne giyeceğimi bilemiyorum.
Malum bugün haftanın son iş günü. Haftayı güzel bir tatlı tarifi ile bitirelim.Şimdiden hepimize iyi hafta sonları
Çilek, muhteşem lezzet ve renk şöleni bir meyve. Pazar tezgahlarında gördükçe gel beni al diyorlar.
Ben de onları dinleyerek hemen aldım ve lezzetli bir tatlı yaptım






MALZEMELER

1 LT SÜT
1 SU BARDAĞI ŞEKER
3 YEMEK KAŞIĞI NİŞASTA
2 YEMEK KAŞIĞI UN
1 PAKET VANİLYA
1 PAKET TOZ KREMŞANTİ
1 PAKET BEBE BİSKÜVİSİ

ÇİLEK SOSU İÇİN

2 SU BARDAĞI ÇİLEK PÜRESİ (TANE OLARAK 250-300 GR)
1 YEMEK KAŞIĞI NİŞASTA
2 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER

YAPILIŞI

Öncelikle bisküviler rondadan geçirilerek toz haline getirilir.
Bir tencerede süt, şeker, un, nişasta iyice karıştırılarak tencere ocağa alınır, devamlı karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.
Kaynayan muhallebi ocaktan alınıp ara ara karıştırılarak üzeri kabuk bağlamadan soğutulur. Soğuyan muhallebi için bir paket toz krem şanti ve vanilya eklenerek mikserle iyice çırpılır.
Kuplara önce 1 kaşık bisküvi konur üzerine muhallebi tekrar bisküvi ve muhallebi olarak doldurulur. Üstünde bir parmak kadar sos için boşluk bırakılır.

Sosu için
Çilekler rondodan geçirilerek tencereye alınır. Üzerine şeker ve nişasta eklenerek pişirilir. Pişen sosumuz karıştırılarak soğutulur ve kuplarımızın üzerine eşit şekilde paylaştırılır. Servis zamanına kadar dolapta bekletip servis yapılır.

Deneyecek olanlara şimdiden afiyetler olsun.




15 Nisan 2016 Cuma

MISIR UNLU POĞAÇA


Herkese iyi akşamlar efendim. Geçmiş cumalarınız mübarek olsun.
Bahar geldi. Her yer yemyeşil ve cıvıl cıvıl.
Malum yarın hafta sonu. Uzun uzun kahvaltı zamanı. Kahvaltı masanıza ya da çay sofranız için lezzetli bir poğaça tarifi getirdim.
Mısır unlu poğaça. Kapalı bir kutu da kolay kolay da bayatlamıyor.

MALZEMELER

2 ADET YUMURTA (1 ADET YUMURTA SARISI AYRILACAK)
125 GR MARGARİN (BEN TEREMYAĞ KULLANDIM)
1 AJDA ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
1 AJDA ÇAY BARDAĞI YOĞURT
2 PAKET KABARTMA TOZU
2 TATLI KAŞIĞI SİRKE
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
1,5 TATLI KAŞIĞI ŞEKER
1,5 SU BARDAĞI MISIR UNU
ALABİLDİĞİ KADAR UN (YAKLAŞIK 3-3,5 SU BARDAĞI)

İÇ MALZEME

1 KASE LOR PEYNİRİ
TUZ

YAPILIŞI

1 tam yumurta ve 1 yumurta beyazı, margarin, sıvı yağ, yoğurt, tuz, şeker ve sirke yoğurma kabına alınarak karıştırılır. İçine mısır unu ve kabartma tozu eklenir yoğrulur. Daha sonra kontrollü olarak un ilavesi yapılarak hamur yoğrulur.
İçi için lor peyniri ve tuz karıştırılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça alınıp iç malzemesi konur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Tüm hamur bitene kadar işleme devam edilir. Üzerine sıvı yağ ile inceltilmiş yumurta sarısı sürülür.
Önceden ısıtılmış 180*'lık fırında pişirilir.
Yanında tavşan kanı bir bardak çay ile harika bir atıştırmalık.
Deneyecek olanlara afiyetler olsun. 

4 Nisan 2016 Pazartesi

SEBZELİ TAVUK



Herkese merhabalar efendim. Yeni bir hafta, yeni bir ay, yeni umutlar ve heyecanlar. Neşe, huzur ve sağlık ile geçirelim inşallah.
Tavuk yemekleri tüm bayanlar için en kurtarıcı yemeklerdir değil mi?. Hemen fırına tavuk kanat veya but at sen sofrayı kurana kadar yemek hazır.
Bugün sizlere lezzetli ve pratik bir tarifim var. Ben ön hazırlığını akşamdan yapıyorum, ertesi günü işten gelince fırına sürüyorum sofra hazırlanana kadar yemek pişiyor. 



MALZEMELER

YARIM KİLO TAVUK GÖĞÜS
4-5 ADET PATATES
1 ADET KÜÇÜK SOĞAN
1 KÜÇÜK ŞİŞE GARNİTÜR (BEN HAZIR OLANLARDAN KULLANDIM)
1 SU BARDAĞI DOMATES PÜRESİ (YAZIN YAPTIKLARIMDAN)
KIZARTMAK İÇİN SIVI YAĞ
SU, TUZ,

YAPILIŞI

Öncelikle patatesleri küp küp doğrayıp kızartalım ve tepsiye alalım. Tavukları kuş başı doğrayalım.
Tavaya alıp içerisine 1 çay bardağı kadar su koyup ocağa koyalım. Suyunu çekince içine 1 fincan sıvı yağ ekleyip kavuralım. kavrulurken incecik kıydığımız soğanı da ekleyip kavuralım. Kavrulan tavukları kızarmış patateslerin üzerine alalım.
Yıkayıp süzdüğümüz garnitürü de tavukların üzerine yayalım.
sos tenceresinde 1 kahve fincanı kadar yağ ile domates püresini kavurup içine 1 çay bardağı su ekleyip kaynatalım ve tavukların üzerine döküp 180*'lik fırında 20 dakika kadar pişirelim.
Yanında pilav, bir çorba, salata veya cacık ile size güzel bir menü oldu.
Deneyecek olanlara afiyetler olsun.


28 Mart 2016 Pazartesi

ÇİKOLATALI KEK


Tüm dostlarıma selam ve sevgiler. Hepimiz için güzel, sağlıklı, huzurlu ve bol kazançlı bir hafta olsun.
Çok uzun bir aradan sonra tekrar buralardayım. Bir çok sebep bloguma yazmama engel oldu. Bunları burada anlatmaya gerek yok. Ama ben, tüm blogcu arkadaşlarımı takip edebildiğim kadar takip ettim.
İnşallah bundan sonra bu kadar ara olmaz diyerek tarifime geçeyim.
Hafta başı olmasından dolayı sizlere lezzetli mi lezzetli bir kek tarifi vereyim.
Haftaya tatlı başlayalım, tüm haftamız tatlı tadında geçsin
Bir kek düşünün içi dışı çikolata. Miss gibi kokulu. Hani derler ya anlatılmaz yaşanır diye aynen öyle bir kek.



MALZEMELER

3 ADET YUMURTA
1,5 SU BARDAĞI ŞEKER
125 GRAM TEREMYAĞ GURME
1 SU BARDAĞI SÜT
YARIM KAHVE FİNCANI ILIK SU
1 PAKET BİTTER ÇİKOLATA (80 GRAMLIK)
2 PAKET KABARTMA TOZU
2,5-3 SU BARDAĞI UN
1 ÇAY BARDAĞI DAMLA ÇİKOLATA

ÜZERİ İÇİN
1 PAKET ÇİKOLATA SOS

YAPILIŞI

Öncelikle margarini sos tenceresine alıp kısık ateşte eritelim ve içine çikolatayı ekleyip çikolata eriyip yağ soğuyana kadar karıştıralım. Diğer tarafta yumurta ve şekeri çırpalım. Çırparken içine yarım kahve fincanı ılık suyu da ekleyelim. (şeker daha çabuk eriyor) Daha sonra soğuyan yağı ve sütü ekleyip tekrar çırpalım. Un ve kabartma tozunu eleyip sıvı karışma ekleyip en sonra tekrar karıştıralım. Kalıbın sadece tabanı kadar yağlı kağıt serelim. Üzerine damla çikolatayı serpip kek harcımızı dökelim ve 180*'lik fırında kürdan testi temiz çıkana kadar 35-40 dakika pişirelim.
Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Benim evde küçük pakette hazır çikolata sosu vardı. Onu kullandım. Pişirilmeyen kullanıma hazır olanlardan.
Yanında 1 fincan kahve ile mükemmel uyumlu oluyor benden söylemesi.
Deneyecek olanlara afiyetler olsun.

18 Mart 2016 Cuma

Bildiklerinizi Unutturacak Yepyeni Pudingler


Pudingler hem hazırlama kolaylığı hem de lezzetiyle, büyük küçük hepimizin favorisi oldu. Sofraların vazgeçilmezi haline geldi. Ben Pakmaya pudingleri özellikle beğenirim. Çevremden de bu yönde olumlu değerlendirmeler gelir. “Pudinglerde daha başka ne çeşit olabilir ki?” diye düşünürken, yakınlarda Pakmaya'nın yeni pudinglerini deneme imkanım oldu.
Bir kere çok farklı, çok iddialı çeşitler. Bizden, bizim damak tadımızdan lezzetler taşıdıkları belli oluyor: İsimlere, çeşitlere bakar mısınız? Ballı Bademli Puding, Güllü Puding, Türk Kahveli, Çikolatalı Portakallı, Vanilyalı Tarçınlı... Sizce de harika değil mi?  Üstelik ambalajları da çok etkili, dikkat çekici.
Durur muyum, peş peşe denedim. Sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim:
Tek kelimeyle harika... Yani, puding hafifliğini geleneksel damak tatlarımızla birleştirmek çok akıllıca bir fikir. Dahası, seçtikleri, oluşturdukları çeşitler enfes. Ve unutmadan, Pakmaya kalitesi, özeni gerçekten kendini gösteriyor.
Ballı Bademli’de gerçek, tatlı badem parçaları bal ile çok güzel uyum yakalamış.
Türk Kahveli, evet halis Türk kahvesiyle, süte de çok güzel yakışmış!
Güllü... Hakikaten mis gibi gül tadı veriyor; meğer onda da kurutulmuş gül yaprağı tozu varmış.
Gurme çikolatalarda portakal çeşnili olanlar meşhurdur, Pakmaya Çikolatalı Portakallı çeşidini de yaparak iyi etmiş: Portakalın ferahlığı çikolatanın lezzetiyle birleşmiş.
Vanilyalı Tarçınlı'ya gelince; mis gibi vanilya ve tarçın birbirine çok yakışmış.
Dedim ya, ben böylesini ilk defa gördüm. Ne diyeyim, bravo Pakmaya, kutlarım... Böyle insanın aklını başından alan yeniliklere devam:)
Pakmaya’nın diğer yenilikleri ve enfes tarifleri için www.mutfaginyildizi.com sitesini mutlaka takip edin.


Bir boomads advertorial içeriğidir.

4 Aralık 2015 Cuma

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Hakkında Merak ettikleriniz Bu Sitede!


Sağlıklı beslenme yaşamımızın her döneminde hepimizin öncelikli konusu. Endişelerimizi gidermek ve sorularımıza cevap bulabilmek adına hemen bir bilene danışmak istiyoruz ve yaşadığımız çağ gereği ilk başvurduğumuz yer genellikle “internet” oluyor. Ancak, internetteki bilgi karmaşasından neyin doğru neyin yanlış olduğuna bir türlü karar veremiyor ve işin içinden çıkamıyoruz.
Sağlıklı gıda tüketimi dendiğinde akla öncelikli olarak “süt konusu” geliyor. Sütün beslenmemizdeki önemi tartışılamaz bir gerçek. Ancak, sağlıklı ve güvenli süt tüketimi konusunda pek çok doğru bilinen yanlışlar ve iddialar bulunuyor.
Sokak sütü, UHT süt, paketli yoğurtlar… derken liste uzayıp, gidiyor. Tıpkı sorularımız gibi… Lezzeti bir tarafa  ne kadar sağlıklı ürünler tüketiyoruz?
Geçtiğimiz günlerde süt ürünleri hakkında merak ettiğimiz neredeyse tüm soruları yanıtlayan, Ankara Üniversitesi hocalarının katkıları ile hazırlanmış bir siteye rastladık: http://suthakkindahersey.com/
Süt ile ilgili aradığınız tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz gibi Sizde uzmanlara soru sorabiliyorsunuz. İşte o siteden seçtiğim, süt ile ilgili bilmeniz gereken 2 önemli soru.
Daha fazla bilgi almak için siteyi ziyaret göz atmanızı mutlaka öneririm.
Soru: Evde yapılan yoğurtlar neden daha çabuk ekşiyor?
Cevap: Yoğurdun istenilen kıvam, lezzet ve besleyicilikte olması için mikroorganizmalardan arınmış süt kullanılması, taze maya kullanılması, mayalamanın uygun sıcaklıkta ve sürede yapılması gerekir.
Ev yapımı yoğurtlar bu koşullarda üretilemeyeceği için ve yoğurt yapılan kap kacak ve ortamda bulaşan mikroorganizmalar nedeni ile alkol fermentasyonu yaparak ekşimektedir. Ambalajlı yoğurtlarda ise kullanılan mayanın saf olması dışında üretim ortamlarında hava filtreden geçmekte ve kontrollü ortamda dolum yapılmaktadır.
Soru: UHT işlemi sonucunda probiyotik yani faydalı bakteriler yok olur mu?
Cevap: Sütteki bakteriler probiyotik (bağırsaklar için yararlı) değildir. Bu nedenle  çiğ süt, pastörize veya UHT sütler probiyotik bakateri kaynağı olarak nitelendirilemez.
Süt genel olarak bir probiyotik ürün olarak değerlendirilmez. Her gıdanın yararlı olduğu etki farklıdır. Süt daha çok insan beslenmesinde büyümeyi ve gelişmeyi artırıcı özelliği ile ve başta da bebek ve çocukların beslenmesinde önem arz eden bir gıdadır. Buradaki özelliği iyi bir hayvansal protein ve kalsiyum kaynağı olmasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirmesindendir. Bu etkiyi de probiyotik mikroorganizmalardan sağlamaz.
Probiyotik bakteriler yoğurt, peynir, kefir gibi fermente olmuş ürünlerde bulunur. Çiğ sütler, pastörize sütler ve UHT işleminden geçmiş paketli sütler probiyotik özellik taşımazlar. Probiyotik fayda elde etmek için yoğurt, peynir ya da kefir tüketmek gerekir.



Bir boomads advertorial içeriğidir.