17 Aralık 2008 Çarşamba

ÖZBEK PİLAVI


Herkese merhaba. Haftanın ortasına gelmemize rağmen ben hâlâ kendime gelemedim. Bayramdaki temizlik ve misafir koşturmacası (ki bunlar güzel telaşlar) ve hemen bayram arkası iş başı yapmam beni yordu herhalde. Şiddetli bir gribe yakalandım. Ben çok uzun süredir bu şekilde grip olmamıştım. Hafif, ayakta atlatıyordum ama bu sefer beni yatırdı. Cuma günü pek bir şeyim yoktu. Cumartesi akşam bir üşümek bir titremek derken ben yattım. Pazartesi işyerine geldim ama çalışacak hâlim yok. Öğleden sonra izin alıp gittim. Eve gidince annem hemen sağlık ocağına git dedi. Sağlık ocağına gitmek gözümde büyüyor. Neyse görümcemle gittim. Bayram sonrası olmasından dolayı çok kalabalık, sıra numarası kalmamış. Hemşire ile görüştük saat 17.00 ye kadar bekleyin bakılırsanız bakılırsınız dedi. Ben ayakta zor duruyorum; eve döndük. Hemen yattım. Akşam eşimle beraber acile gittik. Oradaki doktor hem ilgilenmedi üstüne üstlük bir de kendisinden yanına fazla yaklaştığımızı ve hastalığı kendisine geçireceğiz diye fırça yedik. Zar zor ilaç yazdırdık eve döndük. Yolda eşimle kendi kendimize gülüyoruz. Bir de doktordan fırça yedik diye. 3 gündür ilaç kullanıyorum ama tam anlamıyla bir iyileşme görülmedi. İşyerinde öksürükten telefonla bile konuşamıyorum ve yanımda devamlı sıcak su ile idare ediyorum. İşte böyle arkadaşlar bırakın bloguma bakmaya evde bile yemek yapamadım. Sağolsun annemde yedim.

İşte bayramda eltimle denemiş olduğumuz tariflerden biri daha. Özbek pilavı.

250 gram kadar parça eti küçük küçük doğrayıp tencereye aldık. Kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişirdik. Biraz kavurduktan sonra 4-5 havucu rendeleyip etlerin üzerine ilave edip kavurduk. İyice kavrulduktan sonra baharatlarını (biz kekik,kimyon, karabiber kullandık)ve tuzunu ekleyip ocaktan aldık. Islatmış olduğumuz 4 bardak pirinci yağda biraz kavurduk. Hazırlamış olduğumuz etleri pirincin içine katıp bir iki çevirdikten sonra suyunu ilave ettik.Kısık ateşte pilavımızı pişirdik. Piştikten sonra dinlendirip servis yaptık.

Ben ilk defa yedim. Havuçlu pilav yaparım ama bu şekilde denememiştim. Güzel lezzetli bir pilav oldu. Aslında kalıba boşaltılıp şekilli olarak servis yapılabilirdi ama bizim pek vaktimiz yoktu. Herkes sofraya oturmuştu. Bu resmi bile zorla çektik.

6 yorum:

ÇALIŞAN ANNE OLMAK dedi ki...

Ebrucum öncelikle geçmiş olsun. bende bayramdan önce atlattım ama zor atlattım :( Benim gribim bir öksürüğe çeviriyor ki sorma. Üst alt komşulara bile uyku haram oluyor. Ama doktora taktım ben. Sanki hastaneye sağlıklı insan gelirmiş gibi bide üstüne fırça atıyor. Kendisime doktor olduğunu hatırlatsaydınız. İnan ben olsam tam gider ayak bi güzel hapşururdum üstüne vallahi billahi. Sonrada aaa pardon derdim. Böylelerine anladıkları dilden anlatacaksın :) Pilav ie muhteşem görünüyor. Ellerine kollarına sağlık. Hadi bakalım iyileştim demeni bekliyoruz canım.
Kolay gelsin...

egeli dedi ki...

özbek pilavını 20 sene evvel bir özbek düğününde yeme şansım olmuştu ve çok hoşuma gitmişti ,ellerinize sağlık harika görünüyor.....ayrıcada geçmiş olsun canım...kendine iyi bak

Tijen dedi ki...

Ebru,
Evde ekmek yapmak için seni yüreklendirmeye hazırım. Hele de makinede yapıyorsan hiç uğraşmıyorsun ki zaten? Hadi vazgeçme.

Yelda dedi ki...

Pilav çok güzel görünüyor
bu arada çok geçmiş olsun
bayağı ağır atlatmışsın busefer heralde kendine çok dikkat et arkadaşım
Öpüyorum seni

akasyakokusu dedi ki...

canım benim çook geçmişler olsun..inan bende gelemedim bayram bitti ama.fazla takılamadım evdede işlerim vardı.
az evvelde drdan geldim.bel fıtığım vardı geçen senede boyun fıtığı çıktı.iki aydır ağrıyan kolum son günlerde epey canımı yakmaya başladı.önce gittim dra.beyin cerrahi ortopediye gönderdi.ilaç kullandım geçmedi bugünde gece ağlamaklı oldum.tekrar gittim beyin cerrahiye Allahtan dr önceki drum denkgeldi biliyodu beni ona çok sevindim enazından.boyun kola vuruyomuş hemen emar istedi bakalım.yarın birgün çektiricez işte.
sanada çok geçmişler olsun ahh bu hastaneler drlar.geçenlerde kızımı belki tahlil yaparlar diye aç karna dra götürdüm hastaneye.kendimde iğne olucaktım acilde.kız morardı yığıldı kenara ora koştum bura koştum dr yok.titriyo çocuk drun biri dikeliyo orda koştum yanına.anlattım durumu dedi nöden çıktım arkadaşlar baksın:((((
burası türkiye işte.
kendine dikkat et sen çalışıyorsun üşüme terleme koru kendini.biraz vicksle ovdur kendini terle biraz.
amma destan yazdım pilavın enfes görünüyor.eline sağlık canım büyük oğlan geldi aç..tarhana var kelle var.yemez hadi diye sesleniyor yiyeceği şeyi hazırlıycam mecbur.:))
çok öptüm canım..

Kübra dedi ki...

Bu pilavı ailecek çok severiz, ellerine sağlık...
Sevgiler