7 Eylül 2010 Salı

MUZLU-DAMLA ÇİKOLATALI PASTA




Herkese güzel bir hafta diliyorum. Geçmiş Kandiliniz ve Kadir geceniz mübarek olsun. Allahım tekrarını göstersin.Malum bayrama sayılı günler kaldı. Her evde tatlı bir telaş var. Temizlikler ve bayram alışverişleri bitti. Tatlılar yapıldı. Ben temizliğimi hafta sonu bitirdim. Alışverişte tamam, sadece tatlı kaldı. Onu da arefe günü yapıcam.
Bu sene oğlumun doğum günü ramazana denk geldi. Büyük bir doğum günü yapamadık. Kızımda anne pasta yapalım iftardan sonra yeriz dedi.
Aslında bizim için yılın hemen hemen 6 ayı doğum günü. Oğlum ne zaman bir pasta yapsam hemen üzerine mum diker ve üfler. Bol bol doğum günü yapıyoruz:))

Pandispanyasının tarifi çok eski bir tarif. Ablamın tarifi. Eskiden bu kadar pandispanya tarifi yoktu. Ablam yağsız kek yapardı. Sünger kek de denirdi. Yağsız keki pandispanya olarak kullanırdı. Aklıma geldi. Ablamı aradım. O da uzun süredir yapmadığını ama hatırladığı kadarını söyledi. Lezzetli bir pandispanya oldu

PANDİSPANYA

3 ADET YUMURTA
3 FİNCAN UN
3 FİNCAN ŞEKER
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
1 FİNCAN SICAK SU

ARA KREMASI
3 SU BARDAĞI SÜT
2 ÇAY BARDAĞI ŞEKER
1 ÇAY BARDAĞI UN
1 TATLI KAŞIĞI NİŞASTA
2 ADET YUMURTA SARISI
1 PAKET VANİLYA

ÜZERİ İÇİN
1 SU BARDAĞI SÜT
1 PAKET KREM ŞANTİ

1 ÇAY BARDAĞI SÜT (KEKİ ISLATMAK İÇİN)
1 TATLI KAŞIĞI ŞEKER

ARA SÜSLEMESİ İÇİN
1 ADET MUZ
1 ÇAY BARDAĞI DAMLA ÇİKOLATA

YAPILIŞI
1.- Öncelikle yumurta beyazlarını cam bir kasede katılaşana kadar çırıyoruz. Diğer taraftan yumurta sarıları, şeker ve bir fincan sıcak suyu şeker eriyene kadar çırpıyoruz. İçine un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyip karıştırıyoruz. En son yumurta aklarını ekleyip söndürmeden karıştırarak yağlanmuş ve unlanmış kelepçeli kalıba döküyoruz.Önceden ısıtılmış 180* fırında kürdan testi temiz çıkana kadar pişriyoruz.

2. Kreması için süt,şeker, un, nişasta ve yumurta sarılarını sos tenceresinde karıştırıp ocağın üzerine koyuyoruz. Tel çırpıcı ile kaynayıp göz göz oluncaya kadar devamlı karıştararak pişiriyoruz. Ocaktan alıp içine 1 paket vanilyayı ekleyip 10 dakikda mikser ile çırpıp soğutuyoruz.

3.- 1 su bardağı süt ile krem şantiyi çırpıp dolaba kaldırıyoruz.
4.- Pişen pandispanyamızı ortadan ikiye kesiyoruz. Servis tabağına kalıbın kelepçesini koyup kekin ilk katını içine koyuyoruz ve şekerli süt ile ıslatıyoruz. Üzerine krema sürüp, dilimlenmiş muz ve damla çikolata serpip tekrar krema döküyoruz. İkinci katı kapatıp süt ile ıslatıyoruz. Bu şekilde buzdolabnda 1 saat kadar bekletiyoruz. Sürenin sonunda kelepçeyi çıkarıp pastamızı krem şanti ile sıvıyoruz. Benim üst sıvamam pek düzgün olmadı.

Lezzetli hoş bir pasta oldu

Pandispanyayı bir gün önceden pişirdim. Kek kendini toparlıyor ve katlara ayırması daha kolay oluyor.

Yanına da tuzlu kurabiye yaptım. İftardan sonra çayla beraber oğluşumum doüum gününü kutladık. Canım tekrar doğum günün kutlu olsun bir tanem.



2 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ufaklığa hayırlı uzun bir ömür dilerim canım.

Senin de ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

Canım paşaya sağlıklı,huzurlu,mutlu
luk dolu güzel bir ömür dilerim.Pas
ta süper ellerine sağlık öpüyorum.