24 Kasım 2008 Pazartesi

ANNEMİN TARHANA ÇORBASI




Haydi arkadaşlar sofraya sıcacık çorbam hazır.
Soğuklar kendini iyice hissettirmeye başladı artık. Denizli'de hava soğuk,puslu ve yağışlı. (meteoroloji uzmanı Ebru Denizli'den bildiriyor gibi oldu) Böyle havalarda ben dışarıda olmayı hiç sevmem. Ev de olup dışarıyı seyretmeyi severim. Ama çalıştığım için bu imkansız. Soğuk havalarda eve gidince insanın canı sıcacık bir çorba istiyor. Benim tercihim de daha çok sıcak ve bol acılı tarhana çorbasından yanadır. Bu arada acıyı çok sevdiğimi de burada belirteyim Soframda mutlaka annemin yapmış olduğu acı pul biberim olur. (annem kıştan kuruttuğu biberleri elektrikli değirmende un gibi çeker.) Kızım da bende alıştı; o da biraz biraz tabağına ekiyor.
Cumartesi günü çocuklar sabahtan anneannelerine gittiler. Ben de iş çıkışı gittim. Annem, çocuklar seviyor diye patates köfte kızartmış bana da acılı tarhana çorbası pişirmiş. Annem ve ablamın pişirdiği tarhana çorbasının tadını hiç bir yerde bulamıyorum.
Ölçü vermiyorum. Annem göz kararı pişirmiş. 1,5 çay bardağı tarhayı su ve bir kaşık salça ile eziyoruz. Diğer tarafta yağı kızdırıyoruz, içine kurutulmuş biberlerimizi katıp bir iki çevirip suyunu katıp kaynatıyoruz. Kaynayan suyun içine ince bir süzgü yardıma ile ezmiş oldğumuz tarhanıyı katıp karıştırıyoruz. Pişmekte olan çorbamıza ezilmiş bir iki diş sarımsağı ve tuzunu da katıp koyuluğunu kendimize göre ayarlayıp gerekirse biraz daha su takviyesi ile kaynatıyoruz.
Herkese afiyet olsun.


3 yorum:

Yelda dedi ki...

Oh mis gibi. İstanbul'dada soğuklar başladı bu soğuklarda ne güzel gider. Yapanında yayınlayanında ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

İnsanın evi gibisi var mı ya.Abla resimdekilerin aynısından istiyorum ona göre.Bize buralarda bakan yok biliyorusn...

akasyakokusu dedi ki...

canım benim şimdide çorbadan yemeye geldim..eline emeğine sağlık anneninde seninde..biizimde un tarhanasıdır sulandırarak pişiririz hep.
içinede yazdan kurutma biber atarız acısı çıkar ezeriz istersek.
offf be yaa..dedim ya evde iş gördüm acıktım ne yapıyım koştur koştur..
yalana yalana gidiyorum gelemessem hoş gör emi...öptüm byby..