Merhabalar efendim. Hepimiz için güzel ve huzurlu bir gün olsun inşallah..
Malum kış kapıda. Havalar serinledi.
Ama en tehlikeli zamanlar. Hasta olmak bu dönemde çok kolay, çünkü sabahları serin oluyor öğlen ılık bir hava akşamları gene soğuk. Bazı günler ne giyeceğimi şaşırıyorum. Ama hırkasız dışarı çıkılmayacak.
Neyse lafı çok uzatmayayım.
Böyle zamanlarda akşamları bir kase çorbaya hiç kimse hayır demez değil mi? İşte size lezzetli bir çorba tarifi
Yayla çorbası ama pirinçli değil buğdaylı
MALZEMELER
2 SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ BUĞDAY
1 SU BARDAĞI NOHUT
1 KASE YOĞURT
1 YEMEK KAŞIĞI UN
1 ADET YUMURTA SARISI
TUZ
ÜZERİ İÇİN
1 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞI
1 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ
NANE
YAPILIŞI
Öncelikle buğdayı ve nohudu haşlayalım. Nohut bir gece önceden ıslatılır. Ertesi günü düdüklü tencere de yarım saat gibi bir sürede pişiyor. Buğdayı da ayıklayıp yıkayıp düdüklü tencere haşlayabilirsiniz. Daha çabuk haşlanıyor. Ben genelde aldığım bir kilo kadar buğdayın hepsini haşlarım. Paketler halinde dondurucuda bekletirim. O zaman bu çorbamızı yapmak çok daha kolay oluyor.
Haşlanan buğdayı ve nohudu ocağa alalım üzerine geçecek kadar su koyup kaynatalım. Onlar kaynarken biz bir kase yoğurdumuzun içine un ve yumurta sarısı koyup iyice çırpalım. Kaynayan çorbamızın suyundan alarak karışımımızı ılıtıp yavaş yavaş çorbamıza ekleyelim bu arada da çorbayı karıştırmayı unutmuyoruz. Devamlı karıştırarak özleşene kadar kaynatalım. Bu aşamada suyu az gelecek olursa kaymış su ilave edebiliriz. Diğer taraftan tereyağı ve sıvı yağı sos tavasına alıp eritip içine naneyi ekleyip biraz çevirelim ve kaynayan çorbamıza katıp tuzunu da ilave edip son bir kez daha karıştırıp ocağımızı kapatalım. Çorbamız servise hazır..
Deneyecek olanlara afiyetler olsun...
8 yorum:
En sevdiğim tarz çorbalardan,mis gibi :) Ellerine sağlık canım.
Annemin en çok sevdiği çorbadır :)
Annemin en çok sevdiği çorbadır :)
nefis bir çorba olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
buğday sevmiyorum ama sade olarak yayla çorbasını çok severim...
Yoğurt çorbası buğdaysız olmaz bence. Pirinçle yapılan yerine buğdaylısın her zaman tercih ederim. Elinize sağlık, sevgiler... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/
Çok severiz. Ellerinize sağlık. Sağlık ve tok tutma özelliği ile bereketli çorbalardan. Buğday çorbası.
En sevdiğim (:
Yorum Gönder