12 Nisan 2012 Perşembe

PATATES PÜRELİ ISPANAK GRATEN




İyi akşamlar efendim. Dışarıda sıcak ve hafif esintili bir hava var. Çok güzel. Biraz önce dışarıya çıkmıştım. İçeri girmek istemedim ama yapacak bir şey yok. Mesai bitimine kadar çalışmaya devam.
Bugünkü tarifim patates püreli ıspanak graten. Bu tarifi ilk önce Yemek Aylin'de görmüştüm. Daha sonra Muhterem'de gördüm ve en son da Papatyam'da da görünce tamam ben bunu denemeliyim dedim ama bunu dedikten sonra üzerinden epey zaman geçti. Kısmet pazar gününeymiş. Kızımla ben çok beğendik. Oğlumla eşim yediler ama pek severek değil. Oğlum altındaki püreyi yedi, ıspanaklarını yemedi. Neyse bu kadar konuşma yeter geçelim tarife.

MALZEMELER

YARIM KİLO ISPANAK
1ADET PIRASA (TARİFTE 2 ADET DİYORDU. EVDE SADECE 1 TANE KALMIŞTI)
1 ADET ORTA BOY SOĞAN (PIRASA YERİNE KULLANDIM)
SIVI YAĞ
TUZ, KARABİBER
1 SU BARDAĞI KAŞAR PEYNİR RENDESİ

PATATES PÜRESİ
4 ADET PATATES
1 TATLI  KAŞIĞI TEREYAĞI
YARIM ÇAY BARDAĞI SÜT
TUZ

BEŞAMEL SOS
1 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ
2 YEMEK KAŞIĞI UN
2 SU BARDAĞI SÜT
TUZ

YAPILIŞI

Öncelikle patatesleri haşlanması için ocağa koyuyoruz.( Ben patatesi düdüklüde haşlıyorum. Düdüğü ötmeye başladıktan 10-15 dakika patatesler haşlanıyor)  Haşlanan patateslerini kabuklarını soyup ezici ile eziyoruz. İçine tereyağını, sütü ve tuzunu katıp karıştırarak püremizi hazırlıyoruz. Hazırlamış olduğumuz püreyi hafif yağlanmş borcama yayıyoruz.
Ispanaklı harç için: Ispanakları yıkayıp doğruyoruz, pırasayı da incecik kıyıyoruz. Yemeklik doğradığımız soğanı yağda pembeleşene kadar kavuruyoruz. İçine pırasayı ekleyip pırasa yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişen pırasanın içine ıspanağı da ekleyip hepsini güzelce kavuruyoruz.  Kavrulan harcımızın tuzunu ve karabiberi ekleyip kenarda soğutuyoruz.
Beşamel sos için, tereyağı ve unu sos tenceresine alıp un kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Kavrulan unun içine sütümüzü ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.  Koyu muhallebi kıvamı alana kadar pişiriyoruz.
Borcamdaki pürenin üzerine ıspanaklı harcı yayıyoruz,  üzerine kaşar peynirinin yarısını serpiyoruz,. kaşarın üzereni beşamel sos ile kaplayıp kalan kaşarı da serperek fırında üzerine kızarana kadar pişirip sıcak olarak servis yapıyoruz.
Tarif uzun gibi görünüyor ama bir o kadar kolay ve lezzetli.
Deneyecek olanlara şimdiden afiyetler olsun.

11 Nisan 2012 Çarşamba

MANTARLI TAVUK SOTE


İyi akşamlar efendim. Bir günü daha bitirdik. Bugün çok yoruldum. Eve gitme saati bir an önce gelsin diye bekliyorum. Neyse ki az kaldı.
Bugün sizlere pazar günü için yapmış olduğum mantarlı tavuk sotenin tarifini vermek istiyorum. Tek olarak fotoğrafını çekemedim.
Pazar günü menümüzde

Naneli şehriye çorbası,
Mantarlı tavuk sote
Şehriyeli pilav
ve  Yemek Vakti Aylinim de gördüğüm günden beri yapmak istediğim patates püreli ıspanak graten vardı.
Gelelim tavuk soteyi ben nasıl yapmışım.

MALZEMELER

2 ADET TAVUK GÖĞSÜ
YARIM KİLO MANTAR
1 ADET KIRMIZI BİBER
1 ADET YEŞİL BİBER
1 ADET SOĞAN
1 KASE DOMATES SOSU (BEN TAT DOĞRANMIŞ DOMATES KULLANIYORUM)

YAPILIŞI

Öncelikle tüm malzemeleri doğrayalım. Soğanı tencere alıp kavuralım. İçine kırmızı ve yeşil biberi ekleyip kavurmaya devam edelim. Kavrulan sebzelerin içine kuşbaşı olarak doğradığımız tavukları ekleyelim.10-15 dakika kadar pişirelim. Pişen tavuğun içine mantarları da ekleyip saldığı suyunu çekene kadar pişirmeye devam edelim. En son domates sosumuzu ve tuzunu ekleyip biraz daha pişirerek, servis yapalım.
Bizim evde çok sevilerek yenir. Özellikle oğlum çok sever.
Deneyecek olanlara şimdiden afiyetler olsun.




6 Nisan 2012 Cuma

KURU BİBER TURŞUSU


Herkese iyi akşamlar ve hayırlı cumalar. Dışarı da çok hoş bir hava.
Bugün size pratik ve bir o kadar da lezzetli turşumu getirdim. Sabaha yapın akşama yiyin. O kadar yani.

MALZEMELER

KURU BİBER (İSTEDİĞİNİZ KADAR BENİM YAKLAŞIK 20-25 ADET KADARDI)
6 ADET HAVUÇ
1 KASE ISPANAK KÖKÜ (EVDEKİ YARIM KİLO ISPANAĞIN KÖKLERİNİ KULLANDIM)
1 ÇAY BARDAĞI SİRKE
5-6 ADET LİMON TUZU
TUZ
SU
1 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ
3-4 DİŞ SARIMSAK

YAPILIŞI

Kuru biber, havuç ve ıspanak kökleri yumuşayana kadar haşlanır. Haşlanan biberler bir kenarda soğurken, saklama kabının içinde 3 diş sarımsağı tuz ile dövüp içine  sirke, limon tuzu, tuz, sıvı yağ ve biberleri haşladığımız sudan koyalım. Soğuyan biberlerin tohumlarını ayıklayıp çatala gelecek şekilde büyük ise doğrayalım,  havuçları doğrayalım hepsini hazırladığımız sosun için koyup karıştırıp ağzını kapatarak dolapta saklayalım.Bu arada turşumuzun suyunu kontrol ederek ekşisini ve tuzunu damak zevkimize göre ayarlayabiliriz.
İşte bu kadar pratik. Akşama yanına domatesli bir bulgur pilavı pişirelim ve afiyetle yiyelim.

4 Nisan 2012 Çarşamba

MUHAMMARA VE KITIR EKMEKLER

Herkese iyi akşamlar. En son yayınladığım tarifin üzerinden neredeyse 2 hafta geçti. Arayı hep açmayacağım diyorum ama benim dememle olmuyor. Mutlaka bir takım şeyler oluyor ve blogumla ilgilenemiyorum. Hayırlısı. İnşallah bundan sonra olmaz. Havalar artık ısındı. Güneş kendini iyice göstermeye başladı. Dün akşam yemekten sonra mutfak camından baktığımda çok hafif ve güzel bir esinti vardı. Tam bir bahar esintisi.
Sizlere pazar kahvaltıları için 2 harika lezzet getirdim.
Biri hepimizin bildiği muhammara.
Diğeri ise kıtır ekmekler. Kıtır ekmekleri halamdan öğrendim. Evde devamlı bulunduruyorum. Bahane ile bayat ekmekler değerlenmiş oluyor.







MUHAMMARA

2 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
2 YEMEK KAŞIĞI ACI BİBER SALÇASI
2 YEMEK KAŞIĞI KITIR EKMEK
1 ÇAY BARDAĞI CEVİZ
1 ÇAY KAŞIĞI KİMYON
1 ÇAY KAŞIĞI NANE
1 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
1 ÇAY KAŞIĞI KEKİK
4-5 DAL DEREOTU
1 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ

YAPILIŞI

Domates, biber salçası ve sıvı yağ bir kapta karıştırılır. İçine baharatlar, kıtırık ekmek, ceviz ve incecik  doğradığımız dereotu eklenerek karıştırıp servis yapılır.







KITIRIK EKMEKMLER

Bayat ekmekler parçalara ayırıp iyice kurutalım. Kuruyan ekmekleri rondodan geçirip sıvı yağ eklediğimiz tavada kavuralım. Devamlı karıştıralım çünkü ekmekler hemen kızarıp yanabiliyor. Kavrulan kıtırların içine biraz tuz ve istediğimiz baharatları ekleyerek (ben kekik, nane, kimyon ve kırmızı toz biber kullandım) saklama kabına alalım ve buzdolabında saklayalım. Kaşık kaşık yemek çok zevkli veya makarnanın üzerinde sanki ceviz ekmişsiniz gibi oluyor. Ya da tereyağlı bir yumurtanın üzerinde.
Deneyecek olanlara şimdiden afiyetler olsun.