23 Haziran 2011 Perşembe

BOL ÇİKOLATALI KEK






Herkese iyi akşamlar. Havalar yağmurluydu, serindi derken sıcaklar iyice bastırdı. Ben şimdiden sıcağa dayanamıyorum ki temmuz da ağustos da ne yapacağım bilmiyorum. Allah tan bürom serin ama her zaman da içeri de durmuyorum. Neyse bu sıcaklarda gelip geçecek nasılsa .
Size insanın aklını başından alan bol çikolatalı bir kek getirdim. Kim sevmez ki böylesi bir keki.
Evdekilerin ve benim tatlı krizimiz anında yapıldı ve afiyetle yendi. Hatta ben sosunu hazırlarken kekin ucundan yendi bile.

MALZEMELER

2 ADET YUMURTA
1,5 SU BARDAĞI ŞEKER
1 SU BARDAĞI SÜT
1/2 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
2,5 SU BARDAĞI UN
2 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
1 SU BARDAĞI DAMLA ÇİKOLATA
2 YEMEK KAŞIĞI KAKAO

ÇİKOLATA SOSU İÇİN.

2 SU BARDAĞI SÜT
2 YEMEK KAŞIĞI TEPELEME PUDRA ŞEKERİ
2 YEMEK KAŞIĞI TEPELEME KAKAO
1 KÜÇÜK KASE ÇİKOLATA

YAPILIŞI

Kekimizi pişirmeden önce sosumuzu hazırlıyoruz. Süt, pudra şekeri ve kakaoyu sos tenceresinin içinde karıştırarak ocağa alıyoruz. Kaynaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Pişerken içine çikolatamızı da ilave ediyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra bir 5 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz. Ara sıra karıştırarak soğumasını sağlıyoruz.

Kekimiz için şeker ve yumurta beyazlaşana kadar çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenerek çırpılmaya devam edilir. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao elenerek sıvı malzemeye eklenip tahta bir kaşık ile karıştırılır. İçine damla çikolata eklenerek yağlanmış ve hafif unlanmış kalıba dökülerek 180*'lik fırında kürdan testi temiz çıkana kadar pişirilir.
Fırından çıkan kekimiz soğuyunca üzeri çikolata sosu ile kaplanır. Buzdolabın da dinlendikten sonra afiyetle yenir.


17 Haziran 2011 Cuma

BAKLA SALATASI


Herkese merhabalar ve iyi akşamlar. Bu aralar hava ne kadar değişken değil mi? Denizli'de sabah günlük güneşlik öğleden sonra hava kapanıyor hatta şakır şakır yağmur yağıyor. Havalar böyle olunca da evdekiler hastalıktan kurtulamıyor. Geçen akşam oğlumu yüksek ateşten dolayı hastaneye götürdük. Boğazı şişmiş. Neyse ki Allaha şükür ilaçların etkisi ile şu an iyi.
Size hafif ve bir o kadar da lezzetli bakla salatası ile geldim. Benim pazarda köylü bir teyzem var. Ondan almıştım. Tazecik, körpe baklaydı.

MALZEMELER.

YARIM KİLO BAKLA,
YARIM DEMET DEREOTU
4-5 DAL MAYDANOZ
2 DİŞ SARIMSAK

SOSU İÇİN

YARIM LİMON SUYU
1 YEMEK KAŞIĞI NAR EKŞİSİ
TUZ
2 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI.

YAPILIŞI
Baklalar güzelce yıkanıp doğranarak, biraz tuz ile haşlanır ve süzülür. Yarım demet dereotu ve maydanoz incecik doğranır. Yarım limonun suyu, nar ekşisi, tuz, zeytinyağı ve iki diş ezilmiş sarımsak iyice çırpılır. Baklayı salatası kasesine alıp üzerine yeşilliğini ve sosunu döküp karıştırıyoruz. Yemeden yarım saat önce yapılırsa sosu daha iyi içine çekiyor.
Şimdiden herkese afiyet olsun.
Pazarda taze bakla bulabilirseniz mutlaka deneyin derim.

3 Haziran 2011 Cuma

BROWNİ



Bugün cuma ve ben çok yorgunum. Daha tatile 1 gün daha var. Fakat sanki tüm haftanın yorgunluğu üzerime çöktü. Birde cumartesi gecesi temizleyeceğim mutfak konusu da içime dert oldu. Şu an işyerinde masamda omuzlarm çökük vaziyette oturup yazımı yazıyorum.
Hafta sonuna girerken ne kadar karamsar bir yazı oldu değil mi? Neyse şimdi bu karamsarlığı güzel bir browni ile dağıtalım.

Bu tarifi çok uzun bir zaman önce (ben daha blogculuğa başlamadan önce) bir blogdan almıştım. Ama tarifini aldığım blogu hatırlamıyorum. Eğer bu tarifi okuyup benim tarifim diye bana hatırlatırsa çok sevinirim.
Bol çikolatalı, lezzetli bir borwniye kşm hayır diyebilir ki?
İşte size tarif.


MALZEMELER

3 ADET YUMURTA
2 SU BARDAĞI ŞEKER
1 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
1 SU BARDAĞI SÜT
1 PAKET KABARTMA TOZU
YARIM ÇAY KAŞIĞI KARBONAT (MUTLAKA OLMALI)
2 SU BARDAĞI UN
3 YEMEK KAŞIĞI KAKAO
1 PAKET VANİLYA

SOSU İÇİN
2 SU BARDAĞI SÜT
2 DOLU YEMEK KAŞIĞI PUDRA ŞEKERİ
2 DOLU YEMEK KAŞIĞI KAKAO
1 AVUÇ KADAR DAMLA ÇİKOLATA
( SİZ NASIL ÇİKOLATA KULLANMAK İSTERSENİZ)

YAPILIŞI
Öncelik sosumuzu hazırlıyoruz. Çünkü kek sıcak sos soğuk olacak.
Süt, pudra şekeri, kakaoyu sos tenceresinde karıştırıp ocağa alıyoruz.İçine çikolatayı da ekleyip kaynayıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz.Pişen sosumuzu bir kenara alıp ara sıra karıştırarak kabuk tutmasını önleyerek soğutuyoruz. (bu sos benim favorim soslarımdan biri. Bir çok pastada ben bu sosu kullanıyorum.)
Kekimiz için şeker ve yumurtayı beyazlaşana kadar çırpıyoruz. İçine süt ve sıvıyağı ekleyip çırpıyoruz. Kuru malzemeleri eleyip sıvı malzemelere katıp tahta bir kaşık ile karıştırarak yağlanmış borcama döküyoruz. Önceden sısıtılmış 180*'lik fırında kürdan testi temiz çıkana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan kekimizi biraz beklettikten sonra dilimleyerek (sosu içine daha iyi çekiyor)üzerine sosunu döküyoruz.
Üzerinİ streç ile kapatıp dolaba kaldırıyoruz. Streçlemezsek üzeri kuruyor.Çok lezzetli bir kek oluyor. Çocukların sevdiği bir lezzet.
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.