30 Eylül 2010 Perşembe

BAYATLAMAYAN KURABİYE




Herkese iyi geceler. Malum yarın cuma. Şimdide cumanız mübarek olsun.
Size ablamın yıllardır yaptığı, adı gibi kapalı bir kutu da kolay kolay bayatlamayan bir kurabiye tarifi vermek istiyorum. Malum okullar açıldı; kızım sabahçı. Bazı sabahlar kahvaltı etmeden evden çıkıyor. Ben de buna çok üzülüyorum. Evde devamlı poğaça ve kurabiye bulundurmaya çalışıyorum. Bu kurabiyede hem kızımın çantasına koymak; hem de iş yerinde çayımın yanına eşlik etsin diye yapıldı.

MALZEMELER
3 ADET YUMURTA (1 TANESİNİN BEYAZI ÜZERİNE SÜRÜLECEK)
1,5 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
1 PAKET MARGARİN (ODA ISISINDA YUMUŞAMIŞ)
1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ
2 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA,
ALABİLDİĞİ KADAR UN
3 YEMEK KAŞIĞI HİNDİSTAN CEVİZİ (ÜZERİ İÇİN)


YAPILIŞI
Yumurta, pudra şekeri, margarin ve sıvıyağ karıştırılır. İçine un, kabartma tozu ve vanilya eklenerek kulak memesi kvamında bir hamır hazırlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça alınarak yuvarlanır önce yumurta akına sonra hindistan cevizine bulanarak önceden ısıtılmış 180* fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

İsterseniz üzerine susam, fındık, ceviz konulabilir.

Bereketli bir kurabiye oluyor. Ben de 1 büyük fırın tepsisi bir de mini fırın tepsisi çıktı.

25 Eylül 2010 Cumartesi

İYİ Kİ DOĞDUN DERYA SULTAN


Bugün blog aracılığı ile tanıdığım ve kendisini çok sevdiğim benim için önemli ola birinin doğum günü. Evet herkesin sevgili Derya Ablasının doğum günü. Ablam iyi ki doğdun. İyi ki seni tanıdım. Doğum günün kutlu olsun. Sevdiklerinle ve ailenle ve bizlerle nice yaşlara. Seni çok seviyorum.

21 Eylül 2010 Salı

KAKAOLU VE KAHVELİ KEK


Herkese iyi akşamlar. Malum okullar açıldı. Oğlum bu sene anaokuluna başladı. Onun okulu geçen hafta başladı. Oğlumla ve okulla uğraşmaktan bloguma zaman ayıramadım. Bu hafta da kızım da başladı. Sabah bir telaş. Oğlumun eşyalarını yukarıya bırak (babaannemiz üst katta oturuyorda) kızımı gönder kendin hazırlan derken bir telaş sormayın gitsin.
Size çok lezzetli bir kek tarifi vermek istiyorum. Tadı aynı browni gibi. İçine fındık veya ceviz konulabilir. O zaman browni olarak yiyebilirsiniz.

Bayramın son günü ziyaretlerimizi bitirip eve gelince hiç kimsenin canı yemek yemek istemedi. Ben de akşam çayının yanına bu keki ve makarna salatası yaptım. Ailecek güzel bir akşam geçirdik.

MALZEMELER.
2 ADET YUMURTA
1,5 SU BARDAĞI ŞEKER
YARIM SU BARDAĞI SIVI YAĞ
1 SU BARDAĞI YOĞURT VE SUYU
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
2 YEMEK KAŞIĞI KAKAO

ÜZERİ İÇİN
1 FİNCAN SICAK SU
2 TATLI KAŞIĞI NESCAFE
1 TATLI KAŞIĞI ŞEKER

YAPILIŞI

Şeker ve yumurtayı şeker eriyip kıvam alıncaya kadar çırpıyoruz. İçine sıvıyağ ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Diğer tarafta un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu eleyip sıvı karışıma ekleyip biraz daha çırparak yağlanmış borcama döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180*'lik fırında kürdan testi temiz çıkıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan kekimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerie hazırlamış olduğumuz nescafeyi döküp, soğuyunca servis yapıyoruz. Ben üzerine hindistan cevizi serptim. Çikolata, krem şanti veya kaymaklı dondurmada çok yakışır.

Ertesi gün tadı daha da güzelleşiyor.

Makarna salatasına gelince. Yarım paket makarnayı haşladım. Evde pek malzeme kalmamıştı. Ben de 2 adet salatalığı rendeleyip suyunu sıkarak içine kattım. Bir kutu da mısır. Sos olarak da 2 kaşık mayonez ve 1 kase yoğurdu çırpıp makarna ile karıştırdım. Lezzetli bir salata oldu.


13 Eylül 2010 Pazartesi

YUMURTALI FASULYE KAVURMASI




Herkese güzel bir hafta diliyorum. Bir ramazanı ve bayramı da geride bıraktı. Allahım tekrarını görmeyi nasip etsin.Hepinizin bayramı mübarek olsun. Biraz geç olsa da:)) Bayram telaşı ve bayram öncesi yorgunluklardan kaynaklanan rahatsızlıkdan dolayı blogumla ilgilinemedim. Sizlerinde bayramını kutlayamadım Neyse geç olsun ama güç olmasın değil mi?

Size ramazanda yapmış olduğum yumurtalı fasulye kavurmasının tarifini vermek istiyorum. Tarif Oktay Ustaya ait.


MALZEMELER
YARIM KİLO TAZE FASULYE
3 ADET KURU SOĞAN
YARIM ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
1 ÇAY BARDAĞI SÜT
2 YUMURTA (TARİF 4 YUMURTALI)


YAPILIŞI
Fasulyeler ayıklanıp, doğranır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğanlar iri iri doğranıp zeytinyağında kavrulur Kavrulan soğanların içine fasulyeler atılıp 10-15 dakika daha kavrulur. Fasulyeler kavrulurken içine 1 çay bardağı süt eklenerek fasulyenin sütü çekmesi beklenir. Sütü çeken fasulyelerin üzerine yumurtalar kırılarak pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Biz beğendik. Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Not: Görüntüye bakıp sakın aldanmayın. Tadı gerçekten güzeldi. Fotoğraflar cep telefonu ile çekildi.

8 Eylül 2010 Çarşamba

HEDİYE SEPETİ ETKİNLİĞİ


Hadi kızlar sevgili Süpriz Mutfak http://surprizmutfak.blogspot.com çok güzel bir etkinlik düzenlemiş. Sadece bir tık uzağınızda.

7 Eylül 2010 Salı

MUZLU-DAMLA ÇİKOLATALI PASTA




Herkese güzel bir hafta diliyorum. Geçmiş Kandiliniz ve Kadir geceniz mübarek olsun. Allahım tekrarını göstersin.Malum bayrama sayılı günler kaldı. Her evde tatlı bir telaş var. Temizlikler ve bayram alışverişleri bitti. Tatlılar yapıldı. Ben temizliğimi hafta sonu bitirdim. Alışverişte tamam, sadece tatlı kaldı. Onu da arefe günü yapıcam.
Bu sene oğlumun doğum günü ramazana denk geldi. Büyük bir doğum günü yapamadık. Kızımda anne pasta yapalım iftardan sonra yeriz dedi.
Aslında bizim için yılın hemen hemen 6 ayı doğum günü. Oğlum ne zaman bir pasta yapsam hemen üzerine mum diker ve üfler. Bol bol doğum günü yapıyoruz:))

Pandispanyasının tarifi çok eski bir tarif. Ablamın tarifi. Eskiden bu kadar pandispanya tarifi yoktu. Ablam yağsız kek yapardı. Sünger kek de denirdi. Yağsız keki pandispanya olarak kullanırdı. Aklıma geldi. Ablamı aradım. O da uzun süredir yapmadığını ama hatırladığı kadarını söyledi. Lezzetli bir pandispanya oldu

PANDİSPANYA

3 ADET YUMURTA
3 FİNCAN UN
3 FİNCAN ŞEKER
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
1 FİNCAN SICAK SU

ARA KREMASI
3 SU BARDAĞI SÜT
2 ÇAY BARDAĞI ŞEKER
1 ÇAY BARDAĞI UN
1 TATLI KAŞIĞI NİŞASTA
2 ADET YUMURTA SARISI
1 PAKET VANİLYA

ÜZERİ İÇİN
1 SU BARDAĞI SÜT
1 PAKET KREM ŞANTİ

1 ÇAY BARDAĞI SÜT (KEKİ ISLATMAK İÇİN)
1 TATLI KAŞIĞI ŞEKER

ARA SÜSLEMESİ İÇİN
1 ADET MUZ
1 ÇAY BARDAĞI DAMLA ÇİKOLATA

YAPILIŞI
1.- Öncelikle yumurta beyazlarını cam bir kasede katılaşana kadar çırıyoruz. Diğer taraftan yumurta sarıları, şeker ve bir fincan sıcak suyu şeker eriyene kadar çırpıyoruz. İçine un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyip karıştırıyoruz. En son yumurta aklarını ekleyip söndürmeden karıştırarak yağlanmuş ve unlanmış kelepçeli kalıba döküyoruz.Önceden ısıtılmış 180* fırında kürdan testi temiz çıkana kadar pişriyoruz.

2. Kreması için süt,şeker, un, nişasta ve yumurta sarılarını sos tenceresinde karıştırıp ocağın üzerine koyuyoruz. Tel çırpıcı ile kaynayıp göz göz oluncaya kadar devamlı karıştararak pişiriyoruz. Ocaktan alıp içine 1 paket vanilyayı ekleyip 10 dakikda mikser ile çırpıp soğutuyoruz.

3.- 1 su bardağı süt ile krem şantiyi çırpıp dolaba kaldırıyoruz.
4.- Pişen pandispanyamızı ortadan ikiye kesiyoruz. Servis tabağına kalıbın kelepçesini koyup kekin ilk katını içine koyuyoruz ve şekerli süt ile ıslatıyoruz. Üzerine krema sürüp, dilimlenmiş muz ve damla çikolata serpip tekrar krema döküyoruz. İkinci katı kapatıp süt ile ıslatıyoruz. Bu şekilde buzdolabnda 1 saat kadar bekletiyoruz. Sürenin sonunda kelepçeyi çıkarıp pastamızı krem şanti ile sıvıyoruz. Benim üst sıvamam pek düzgün olmadı.

Lezzetli hoş bir pasta oldu

Pandispanyayı bir gün önceden pişirdim. Kek kendini toparlıyor ve katlara ayırması daha kolay oluyor.

Yanına da tuzlu kurabiye yaptım. İftardan sonra çayla beraber oğluşumum doüum gününü kutladık. Canım tekrar doğum günün kutlu olsun bir tanem.