29 Ağustos 2010 Pazar

PEYNİRLİ BÖREK


Malum yarın pazartesi ve iş başı. Şimdiden herkese güzel bir hafta diliyorum.
Size iftar için yaptığım artanını da sahur da ısıtarak yediğimiz peynirli böreğin tarifini vermek istiyorum. Böreği kızımla beraber sarmışıtık.Herhalde onun eli değdiği için bize çok lezzetli geldi.

MALZEMELER

3 ADET YUFKA
YARIM ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
YARIM ÇAY BARDAĞI SU
1 ADET YUMURTA SARISI

İÇİNE
YARIM DEMET MAYDANOZ
1 KASE LOR PEYNİRİ
TUZ (PEYNİRİN TADINA GÖRE)

YAPILIŞI
Öncelikle su ve sıvıyağ karıştırıyoruz. Maydanozu doğrayıp peynir ile karıştırarak iç malzememizi hazırlıyoruz. Yufkanın bir tanesini masanın üzerine serip üzerine yağ-su karışımından sürüp yufkamızı 8 parçaya kesiyoruz. Geniş olan kısmına iç harcımızı koyup sigara böreğinden biraz kalınca sarıyoruz. Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.
Yağlanmış fırın tepsisine börekleri dizip üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 180* derecelik fırında pişriyoruz.

Bizim iftar menümüzde
PEYNİRLİ BÖREK
YAYLA ÇORBASI
MAKARNA
ve CACIK vardı.
Sahurda da çay ve kahvalılklarla beraber yedik.


Bu tarifi sahur lezzetleri etkinliğini düzenleyen arkadaşım MİNTİNİN MUTFAĞINA gönderiyorum.

26 Ağustos 2010 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI



Herkese iyi geceler diliyorum. Ben işlerimi ancak bitirdim. Birazdan yatıcam saat 03,30'da sahur için kalkıcam. Doğru dürüst 3-4 saatlik bir uyku ile işe gideceğim. Allahım sen yardımcı ol yarabbim; iş yerinde uyumayayım. :))


Size yazın tazesinden yaptığım kışın dondurucudakileri kullanarak yaptığım biber dolmasının tarifini vermek istiyorum. Herkesin bildiği bir dolmadır ama farklı şekilde pişirir. Ben sade pişiririm. Sade derken içinde baharat yok, üzüm fıstık yok. Çünkü bizimkiler o şekilde yemiyorlar. Ben bu dolmayı çayla beraber yemeği severim.


MALZEMELER


1 KİLO DOLMALIK BİBER

2 SU BARDAĞI PİRİNÇ

5-6 ADET SOĞAN

2 DİŞ SARIMSAK

3-4 ADET DOMATES

NANE, MAYDANOZ,

TUZ

ZEYTİNYAĞI


YAPILIŞI


Biberlerin tohumlarını ayıklayıp yıkayıp sularının süzülmesi için bir kenarda bekletiyoruz.

Soğanlarımızı doğrayıp (ben elde doğramayı seviyorum dolma için; ronda daha küçük parçalıyor ve dolmaya bol soğanın lezzet verdiğini düşünüyorum) zeytinyağında kavuruyoruz. Kavrulan soğanların içine yıkamış olduğumuz 2 su bardağı pirinci ekleyip kavuruyoruz pirinçler kavrulurken rendelemiş olduğumuz domatesleri ekleyi beraber karştırıp içine 1,5 çay bardağı suyu ilave ederek tencerenin kapağı kapatıp suyunu çekmesini bekliyoruz. Suyunu çeken pirinçleri demlenmesi için biraz bekletiyoruz. Demlenen harcımızın içine tuzu, naneyi, maydanozu ve sarımsağı (ben dolmalara sarımsağı çok yakıştırıyorum)ekleyip karıştırıyoruz.

Biberleri üzerinde 1,5 cm boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz. Pişerken pirinçler şişecek.

Tencerey dizip, ağızlarını birer parça domates koyup üzerine biberlerin boyunun yarısı kadar su ekleyip zeytinyağı gezdiriyoruz.Suyu kaynayana kadar harlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte biberler yumuşayana kadar pişiriyoruz.


Kendi tenceresinde soğutup servis tabağına alıyoruz.


Yanında buz gibi cacıkla beraber afiyetle yiyiyoruz.



22 Ağustos 2010 Pazar

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN


Şu an işlerimi bitirip ancak pc başına oturabildim. İşten geldim hemen sofrayı hazırlayıp iftarı yaptık, Masayı ve bulaşıkları topladıktan sonra ev işine giriştim ve işim daha yeni bitti. Ev halkı uykuya daldı. Ben de sabahleyin çocuklardan bana pc düşmez düşüncesi ile yemeğimi yayınlayıp yatmaya gideceğim.İnanın o kadar yorulmuşum ki. İşten geldiğimden beri hiç oturmadım dersem yalan olmaz. :)) Neyseki yarın pazar pardon artıkl bugün pazar :)) Dinlenirim.

Size geçen akşam yapmış olduğum patlıcan yemeğinin tarifini vermek istiyorum. Patlıcanı sevmeyen yoktur herhade. Ben de tam bir patlıcan sevdalısıyım. Bu tarif biraz doğaçlama biraz da sevgili Hünerli Bayanından esinlenme. Biz sevdik. Yanında makarna ve yoğurt ile beraber çok güzel bir iftar menüsü oldu.

MALZEMELER
5 ADET KEMER PATLICAN
6-7 ADET DOMATES
3 ADET SOĞAN
1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
4-5 DİŞ SARIMSAK
TUZ
1 TATLI KAŞIĞI ŞEKER

YAPILIŞI
Patlıcanları alacağı soyup halka halka dilimleyerek bol tuzlu suda acılığı gitmesi için bekletiyoruz.
Domatesleri rendeliyoruz. Soğanları yarım ay şeklinde doğrayıp tuz ile ovarak biraz bekletip yıkıyoruz..Patlıcanları yıkayıp sularını sıkarak tencerenini dibine bir sıra patlıcan üzerine soğan ve rendelemiş domates şeklinde elimizdeki malzeme bitene kadar tekrarlıyoruz .En üstte domates rendesi olacak. Aralarına sarımsakları koyuyoruz. Üzerine zeytinyağını ve 1 çay bardağı sıcak suyunu, şekeri ve tuzunu katıp kaynayana kadar harlı kaynadıktan sonra kısık ateşte patlıcanlar yumuşayana kadar pişiriyoruz. Kendi tenceresinde soğutup dolaba kaldırıyoruz. Dolapta en az 3-4 saat dinlenmeli. Ben bir gün öncesinden pişirdiğim için lezzeti çok güzeldi.

Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

20 Ağustos 2010 Cuma

YAZ TURŞUSU


Canlarım herkese merhaba.Cumanız mübarek olsun. Bugün Allahım affetsin ama, çok susadım. İşyerinde çeşmenin başından gelmedim dersem yalan olmaz. Elimi,yüzümü,boynumu ve kollarımı yıkadım bütün gün. Akşam eve kendimi zor attım. İş yerinden çıkmadan önce de kızımı aradım. Handenur şişeleri doldur, buzluğa su koy ve meyve suyu veya gazoz al buzluğa koy dedim. Eve gidince hemen mutfağa girip yemeği hazırladım. Ama son dakikalar çok zor geçti :)) Allahım hiç kimseyi açlıkla ve susuzlukla terbiye etmesin. Amin.:))
Size iftar masamdaki yaz turşusunun tarifini vermek istiyorum. Cumartesi günü annem yapmış; orada yedik ama bize yetmedi. Pazar günü ben de yaptım.Blogları gezerken Sevgili Melek de(Meleğin Marifetleri) aynı turşunun tarifini vermiş. Bu da benim tarifim. İftarda buz gibi ve ekşili pek güzel oluyor.
MALZEMELER
5 ADET KEMER PATLICAN
15-20 ADET YEŞİL BİBER
2 KAHVE FİNCANI SİRKE
1 YEMEK KAŞIĞI LİMIN TUZU
5-6 DİŞ SARIMSAK
SU
TUZ

YAPILIŞI

Patlıcanları alacalı soyup bir parmak genişiliğinde doğrayıp onları da dörde bölüyoruz tamamen kopartmıyoruz. Tuzlu suda acılığı gitmesi için bekletiyoruz. Biberleri de doğrayıp çekirdeklerini çıkarıyoruz. Tencereye 2 fincan sirkeyi, 1 yemek kaşığı limon tuzunu, suyu ve tuzu koyup ocağa koyuyoruz. İçine önce patlıcanları atıyoruz. Patlıcanlar biraz yumuşayınca biberleride ekliyoruz ve yumuşayana kadar haşlıyoruz. Çok da fazla haşlamayalım eriyor çünkü. Haşlanan sebzeleri kendi suyunda soğutuyoruz. Diğer tarafta turşuyu koyacağımız kabın içinde 5-6 diş sarımsağı çok az tuz ile ezip malzemelerimizi aktarıyoruz. Üzerine haşladığımız suyu da döküp soğutup dolaba kaldırıyoruz Turşuyu bir gün önceden yapıp ertesi günü yemek daha güzel oluyor. Sirke ve limon tuzu içine işlemiş oluyor.
İftar da yemeklerin yanında buz gibi çok iyi gidiyor. Ben sıcak pidenin içine koyup da yemeyi çok seviyorum.
Yaptığım günden beri sofrada salata veya cacıkdan daha çok tercih ediliyor.
Deniyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.




16 Ağustos 2010 Pazartesi

YUVAYA DÖNÜŞ VE İFTAR SOFRAM




Herkese güzel bir hafta diliyorum. Blogumu güncellemeyeli neredeyse 2 aya yakın bir zaman olacak. Ama hayatımızdaki bazı telaşlar bizleri çok sevdiğimiz uğraşları yapmaktan alıkoyar ya; bende de aynen böyle oldu. Ailecek zor günler geçiyoruz. Eşimle beraber canla başla çalışıp ortalığı düzeltmek için uğraşıyoruz. Eşim benden daha güçlü. Ben hemen pes ediyorum. Ama, Allahım çok büyük mutlaka herşeye bir gün düzelecek. Önemli olan sabretmek de bazen ben onu yapamıyorum. Neyse sizinde canınızı daha fazla sıkmayayım.
Dört gözle beklediğimiz 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif geldi. Hem de 6.günü bile bitti. Ne olacak sayılı gün hemen gelip geçiyor. Herkesin Ramazanları mübarek olsun. Allahım tüm dualarımızı kabul etsin.
Denizli o kadar sıcak ki; klimaların bile faydası olmuyor. Akşamları ailecek evin içinde oda oda geziyoruz. Nerede serin bir yer bulduk orada uyuyup kalıyoruz.
Hafta içi, iftar saatine yakın eve geldiğim için hemen sofrayı kurmak zorunda kalıyoruz. Sadece pazar günleri özenerek sofra hazırlayabiliyorum.
Bu pazar günü eşim iftara davetliydim. Oğlum da babaannesi ile iftar çadırına gitti. (çok merak ediyordu, babaannesi de götürdü .:)))
Bizde kızımla ikimiz başbaşa iftarımızı açtık.
Menümüz pek kabarık değil ama fikir olması açısında yazıyorum.

MENÜMÜZ:
KAŞAR PEYNİRLİ UN ÇORBASI (YA DA YALANCI DOMATES ÇORBASI:)
ŞEHRİYELİ PİLAV
ET SOTE
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI
YAZ TURŞUSU
ÜSTÜ REYHANLI BUZ GİBİ CACIK (SADECE BU BİLE OLSA YETER İNSANA DEĞİL Mİ?)
TATLI OLARAK DA
ŞEFTALİ PELTELİ TAVUK GÖĞSÜ
Tarifi olmayanların tarifleri en kısa sürede eklenecektir.
İnşallah ben de hergüne bir tarif kampanyasına uyabilirim.
Hergün olmasa bile en azından 2 günde bir tarif ekleyeilirsem. Ah ne güzel olur :))