31 Ekim 2008 Cuma

PIRASA KAVURMASI


Kış mevsimi kendini yavaş yavaş hissettirmeye başladı.Bu durum pazardaki tezgahlara da yansıdı.Yaz sebzeleri eskisi kadar çok değil. Onun yerine taze taze pırasalar, ıspanaklar, karnıbaharlar ve brokoliler aldı tezgahlardaki yerlerini. Ben pırasayı çok severim. Annem bazen klasik pırasa yemeği yerine kavurup üzerine yumurta kırarak yapar. Geçen akşam aklıma geldi. Ben de öyle pişirdim. Bol ekşili ve acılı çok güzel olmuştu. Biz severek yedik.



MALZEME:

1 KİLO PIRASA

2-3 ADET DOMATES

1 ADET SOĞAN

1 KAŞIK SALÇA

1 VEYA 2 YUMURTA

TUZ VE YAĞ

YAPILIŞI:

Pırasalar küçük küçük doğranır. (ben pırasayı dörde bölüp doğruyorum) Bol suda yıkanır ve suyu iyice süzdürülür. Suyu süzülen pırasalar tencereye alınır. Üstüne domates ve soğan doğranır. Yağı katılır. Ocağa konur, biraz sararması beklenir.Sarardıktan sonra üzerine 1 kaşık salçamızı ve tuzu ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Kısık ateşte kendi suyu ile daha güzel pişiyor. Piştikten sonra ocaktan almaya yakın üzerine yumurtalar kırılıp biraz daha pişirilir. ilk sıcaklığı gittikten sonra limon ve pul biber ile servis yapılır.

Eğer evde kıymanız varsa kıymalı da çok güzel oluyor. Bu durumda önce soğanı kavurup daha sonra kıymayı ekleyip kavuruyoruz. Kavrulan kıymanın üzerine pırasaları koyuyoruz.

30 Ekim 2008 Perşembe

Anneanne Kurabiyesi



Ben hafta içi yoğun çalışan biriyim. Kızımın okulu da olunca (bu arada benim dünyalar güzeli iki tane çocuğum var. Bir kız bir oğlan) anneme ancak hafta sonları gidebiliyorum. Sağolsun canım anneciğim ve canım kuzenim her hafta sonu ben geleceğim diye özel şeyler yaparlar. Bazen bende evde denemek istediğim bir tarifi yapar götürürüm. Kendimize ziyafet çekeriz. Aslında annelerimizin yaptığı her şey özel ve güzeldir. Bu hafta da annem bize devamlı yaptığı ve annemle özdeşleşen kurabiyesinden yapmış. Çocuklar buna anneanne kurabiyesi derler. Herkesin bildiği bir tariftir. Ama ben çok yeni bir blogcu olarak tarif defterimde bulunsun diye yazıyorum. Bu kurabiye kapalı bir kutuda kolay kolay bayatlamıyor.

MALZEMELER:

3 YUMURTA (BİR TANESİNİN SARISI ÜSTÜNE SÜRÜLECEK)

2 SU BARDAĞI ŞEKER

1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ

1 SU BARDAĞI YOĞURT

YARIM PAKET MARGARİN (ODA SICAKLIĞINDA )

YARIM BARDAK SÜT

2 PAKET KABARTMA TOZU

ARZUYA GÖRE PORTAKAL VEYA LİMON KABUĞU RENDESİ


YAPILIŞI:

Yumurta, şeker, sıvı yağ, margarin, süt ve yoğurdu bir kap içinde karıştırıyoruz. Beraber elediğimiz un ve kabartma tozunu sıvı malzemelere ekleyip yoğuruyoruz. Ele yapışmayan fakat yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp istediğimiz şekli vererek hafif yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz. Üstüne biraz sıvı yağ ile inceltilmiş yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırınımızda pişiyoruz.

not: henüz digital fotoğraf makinem olmadığı için telefondan çektim. Bu yüzden pek net olmayabilir.

ARTIK BENDE BURDAYIM

HERKESE MERHABA
Ben Ebru; yaklaşık 2 yıldır tüm yemek bloglarını gezerek ve ne kadar güzel şeyler diye iç geçirerek bakan ben, en sonunda çok sevdiğim bir arkadaşımın
(isterseniz onun blogunuda ziyaret edebilirsiniz yldoz.blogspot.com)
sayesinde ve yardımıyla blog açmaya karar verdim. Aslında açarkende çok tedirgin oldum. Çünkü sizler gibi her zaman değişik lezzetler deneyebilirmiyim diye şüpheye düştüm. Ama arkadaşım ve kuzenim Yeşim sağolsunlar beni cesaretlendirdiler ve bende kuzenimle ikimize ait olan bir blog açtım. İnşallah sizlerle uzun süren bir dostluğumuz ve arkadaşlığımız olur.

23 Ekim 2008 Perşembe